top of page

Vedlige-holdelse

eller hvordan man strejker i køkkenet eller soveværelset, og laver en ny og bedre økonomi i processen.

Husarbejde * Køn * Det skjulte arbejde * Wages for housework * Postfordisme * Omsorgsarbejde * Moderfiguren * Børn og barsel * Prostitution

 

At blive voksen er at nå til den erkendelse, at vedligeholdelse fylder det meste. Vi tager opvasken, støvsuger, motionerer, laver mad, reparerer hullet i skjorten – og i morgen kan vi begynde forfra. Fordi tingene og os selv nedbrydes og går i uorden, hvis vi ikke hele tiden står imod entropien med store mængder omsorgs- og husarbejde. Dette kontinuerlige arbejde udgør kernen i økonomien, fordi det er her, vores arbejdskraft bliver genskabt, så vi igen kan gå på job dagen efter. Men vedligeholdelsesarbejdet bliver sjældent værdsat eller i det hele taget betragtet som arbejde, der skal kompenseres. Og det selvom økonomer anslår, at husarbejdets værdi er langt større end Silicon Valleys. Det betragtes snarere som noget, der sker lidt af sig selv, og bliver oftest udført af kvinder. Hør foredraget før din samlever – eller forvent en regulær strejke fra køkkenet. 

Hvorfor interessere sig for ideen?

Ideen om vedligeholdelse giver os et anderledes blik på omsorgs- og husarbejde, køn, forældreskab, og den daglige kamp, det er at holde rodet væk fra huset. Ideen giver os mulighed for at betragte samfundet ud fra økonomiens blinde vinkel og dermed få øje på helt andre økonomiske aktører end vi normalt ser: Rengøringspersonalet i virksomheden, sexarbejderen på gaden, immigrantarbejderen i industrikøkkenet, moderen i hjemmet osv.. 

 

Hvad får jeg ud af foredraget?

Ideen giver et nyt begreb om værdi og arbejde, som kan bruges både i organisationen og i hjemmet, og som har potentialet til at skabe en mere retfærdig økonomi, hvor der er kortere afstand mellem kønnene og de forskellige personalegrupper på arbejdspladsen. 

 

Målgruppe

Alle, der interesserer sig for økonomi og køn, eller som har brug for at se en mening med den evige vedligeholdelse. Samt virksomheder, som ønsker en mere socialt bæredygtig arbejdsplads.

bottom of page