Filosofi.
I virkeligheden.
Tankeværk er noget så sjældent som en virksomhed, der bruger filosofi i virkeligheden. Tankeværk er båret af en nysgerrighed på at finde ud af, hvilken værdi filosofi kan skabe for mennesker og organisationer, når filosofien bliver behandlet professionel og passioneret, men hele tiden med øje på praktisk anvendelighed og værdiskabelse.
Filosofi skal kunne noget – gøre en forskel – ellers er det lige meget.
Derfor er det netop ude blandt normale mennesker på en kulturinstitution eller ude i en virksomhed, at filosofien viser sit sande værd. Når filosofien hjælper mennesker med at blive mere nysgerrige – på arbejdet, på samfundet, på livet.
Det er ikke en lille målsætning. Men tiden skriger efter nye løsninger og ideer. Det er Tankeværks hensigt at være en del af dette nybrud.
Tankeværk er rundet af højskoletraditionen og dannelsestanken, som aktivt tages i brug, når filosofien skal formidles. Fordi det er den bedste metode til kulturskabelse, der skaber varig værdi – også når foredraget eller forløbet er færdigt. Der er meget åndsløshed og plattenslageri i den såkaldte coaching-industri, der servicerer erhvervslivet. Filosofi, højskoletanken og dannelse er ikke fikse ideer. De er efterprøvede gennem århundreder. Og det virker.
En virksomhed.
En personlig beretning.
Jakob er filosof og uddannet i filosofi og kritisk teori fra Københavns Univsersitet og Ludwig Maximilian Universität i München. Han har som som mangeårig lærer i filosofi undervist hundredevis af mennesker i at gøre op med selvfølgeligheder og vanetænkning, og har rådgivet erhvervsledere til at bruge nysgerrighed til at skabe værdi for virksomheder. Jakob er en ofte benyttet foredragsholder og afholder omkring 60 foredrag om året.
Jakob Holgersen Lovas stiftede Tankeværk i 2023 i frustration over, at filosofi så ofte bliver betragtet som irrelevant for virksomheder og mennesker med travle, virksomme liv.
Resultatet af denne fordom er desværre, at vanetænkning har det med at snige sig ind overalt i vores liv og virke. Nysgerrigheden er altid det første offer.
Det prøvede Jakob på egen krop. Efter en kort men hård periode med arbejdsløshed, hvor netop filosofien blev en hæmsko for jobsøgningen, besluttede Jakob at gå selvstændig. Efter en intens og lærerig indføring i iværksætterhåndværket, blev det hurtigt tydeligt for Jakob, at der er en stor appetit på filosofi "derude". Fordi den så åbenlyst skaber værdi for både virksomheder og helt normale mennesker, når den netop bruges, fremfor at stå for den fjerne abstraktion. I dag lever Jakob af sit virke som filosof.
Jakob har arbejdet som højskolelærer i flere år på bl.a. Rødding Højskole.
Jakob er medstifter af Højskolen Grobund, Danmarks grønne højskole, og bor på Djursland med sin familie.